Κυριακού Κώστας, Δήμος Δρόπολης – Πωγωνίου (Δερβιτσάνη, Αργυρόκαστρο)
Ήθελα να έλεγα: έχει κάνει πολλές προσπάθειες ο φίλος ο Περδίκης, μαζί με την ομάδα, αλλά και μ’ όλους εμάς. Κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να συγκρίνουμε και να παραλληλίζουμε την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου με άλλες μειονότητες της Ευρώπης. Γιατί; Με όσα έχουμε μελετήσει, με όσα έχουμε διαβάσει, με όσα έχουμε ακούσει, εμείς είμαστε τόσο κατοχυρωμένοι, με τόσες συνθήκες, με τόσα σύμβολα, με τόσα Πρωτόκολλα, που καμιά άλλη από αυτές δεν έχει τέτοια. Και μολαταύτα δικαιώθηκαν γιατί έχουν την υποστήριξη των Πατρίδων τους. Το μόνο πρόβλημα το δικό μας είναι ότι δεν έχουμε την υποστήριξη της Κλώσας. Δεν έχουμε Κλώσα. Είμαστε πουλιά σκορπισμένα. Αυτά έτσι.
Ευχαριστώ.
(παρέμβαση)
Ο Μητσοτάκης το ’91, στις 11 Γενάρη, που πάει στην Αλβανία δήλωσε ότι τα σύνορα δεν αλλάζουν. Είναι ένα λάθος χρόνου που είπε ο φίλος ο Αντώνης (1). Το ’91 έχει δηλώσει και το ’χουν πάρει και οι εφημερίδες ελληνικές και αλβανικές να μην έχουν φόβο οι Αλβανοί, δεν διεκδικούμε αλλαγή συνόρων. Ενώ τον Ιούλιο του ’93 έβαλε τους περίφημους Έξι Όρους (…), τον Οκτώβριο έπεσε η κυβέρνηση. (…) Μέσα στους Έξι όρους ήτανε ότι, ό,τι θα διεκδικήσει η Αλβανία για το Κόσοβο θα διεκδικήσει η Ελλάδα την Βόρειο Ήπειρο (2).
(1). Αφορά την εισήγηση του Αντώνη Καλογέρη.
(2). Οι Έξι Όροι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη:
«1. Θα πρέπει να επιτραπεί στον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο να αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντά του στην ενορία του στο Αργυρόκαστρο. Όλη η εκκλησιαστική περιουσία και τα ιερά θρησκευτικά αντικείμενα που κατασχέθηκαν από το κομμουνιστικό
καθεστώς, θα πρέπει να επιστραφούν στις Κοινότητες στις όποιες ανήκαν και θα πρέπει να επιτραπεί στους Ορθόδοξου Χριστιανούς να εξασκούν τη θρησκεία τους ελεύθερα, συμπεριλαμβανομένης και της ελεύθερης χρήσης της Ελληνικής γλώσσας στη λειτουργία, όπου αυτό αποτελεί επιθυμία του ποιμνίου.
2. Η Αλβανική Κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει την ίδρυση μειονοτικών σχολείων, δημοσίων και ιδιωτικών και να παρέχει τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στα υπάρχοντα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και σε όλες τις περιοχές όπου κατοικεί αριθμός Ελλήνων και όχι μόνο στις αυθαίρετα καθορισμένες «μειονοτικές περιοχές».
3. Η Αλβανική Κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει την ελεύθερη ανάπτυξη και λειτουργία πολιτικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και κοινοτικών οργανώσεων της Ελληνικής Μειονότητας και να επιστρέψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των Ελληνικών Κοινοτήτων που κατασχέθηκαν από την προηγούμενη κομμουνιστική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και των
σχολείων, βιβλιοθηκών και πνευματικών κέντρων.
4. Η Αλβανική Κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να παρενοχλεί και να απολύει αυθαίρετα μέλη της Ελληνικής μειονότητας
από δημόσιες υπηρεσίες και να παρέχει ίσες ευκαιρίες στην κεντρική διοίκηση σε όλες τις μειονότητες καθώς και ουσιώδεις
προσβάσεις στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
5. Η Αλβανική Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στις οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Βόρειο Ήπειρο από το 1944 και μετά να επιστρέψουν σε αυτά και να στηρίξει αξιώσεις, που θα προβάλλουν για επιστροφή των περιουσιών τους και την επαναγκατάστασή τους στις κοινότητες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν.
6. Η Αλβανική Κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει να επεμβαίνει στο δικαίωμα των Αλβανών υπηκόων να δηλώνουν οποιαδήποτε εθνική ταυτότητα αυτοί επιθυμούν, σύμφωνα με τις διεθνείς αρχές και να θεσμοθετήσει προγράμματα, που αποθαρρύνουν την προκατάληψη και την εχθρότητα προς τους Έλληνες και τις άλλες μειονότητες.», Βορειοηπειρωτικόν Βήμα, Ιούλιος – Αύγουστος
1993, στο https://www.sfeva.gr/dat/E865B388/file.pdf (πρόσβαση στις 06/06/2024)