Θα ήθελα να συνεχίσω από τον προλαλήσαντα (1).
Το 2010, αν δεν κάνω λάθος, το αλβανικό κράτος αναγνώρισε από τρεις εθνικές μειονότητες στον
αριθμό εννέα, πλέον (2). Μεταξύ αυτών και τους Βουλγάρους. Εγώ είμαι από Καστοριά, σύνορα Αλβανίας.
Υπάρχουν – και ο κύριος Καμαρινός γνωρίζει και ο κύριος Τσιέπας – κάποια χωριά που χαρακτηρίζονται σλαβο-βουλγαρο…, μια μίξη. Από την πλευρά την Αλβανική, στις Πρέσπες. Το βουλγαρικό κράτος ασφαλτόστρωσε δρόμο δεκατριών χιλιομέτρων και δείχνει έτσι την παρουσία του.
Πέρσι το καλοκαίρι πήγα Πρεμετή (3). Μόλις περνάω από τη Μέρτζανη (4), στα δύο χιλιόμετρα, βλέπω
ένα χωριό του Πωγωνίου (5), τη Βλαχοκλεισούρα (6). Στην επιστροφή λέω να πάμε να το δούμε. Δύο
χιλιόμετρα πανάθλιος δρόμος (ελληνικότατο χωριό), για να δείξω την ένδεια τη δική μας. (…)
Ο εχθρός μας είναι το ελλαδικό κράτος. Αυτούς πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Εμείς πρέπει να οργανωθούμε σε δίκτυο. Που είναι οι αδελφότητες όλων των χωριών της Ηπείρου (της από ’κει); Θα έπρεπε να είναι εδώ οι εκπρόσωποί τους, να οργανωθούνε, να αποκομματικοποιηθούνε. Για να έχουνε ενιαία φωνή, να πιέζουνε.
Αν όχι με το ΥΠΕΞ, που είναι ξενοκίνητο, με τη Βουλή. Να γίνει Επιτροπή των Βουλευτών. Αν
επεξεργάστηκε κάποιο έργο για τη Θράκη. Να γίνει έτσι πίεση. Επιτροπή για να επεξεργάζεται τα θέματα εκεί. Όχι στον κάθε κύριο Τσιέπα ή και Καμαρίνο που με πρωτοβουλίες τους… Και μετά τίθεται η κεφαλή τους επί πίνακι, για να διεκδικούνε την αθώωσή τους.
1 Ο προλαλήσας ήταν ο κ. Νταλές Μιλτιάδης.
2 Ν. 96/2017 της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Άρθρο 3ο, παράγραφος 2η: «Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου, εθνικές μειονότητες στη Δημοκρατία της Αλβανίας είναι η ελληνική, η μακεδονική, η αρωμούνικη, η ρομά, η αιγυπτιακή, η μαυροβούνια, η βοσνιακή, η σερβική και η βουλγαρική μειονότητα». Το πλήρες κείμενο στα αγγλικά υπάρχει εδώ (πρόσβαση:16/05/2024).
3 Πόλη της β. Ηπείρου με μικτό πληθυσμό. Δεν ανήκει στην αναγνωρισμένη «Εθνική Ελληνική Μειονότητα».
4 Συνοριακή διάβαση που ανήκει στον Δήμο Κόνιτσας.
5 Περιοχή της Ηπείρου που σήμερα είναι διχοτομημένη μεταξύ των κρατών της Ελλάδας και της Αλβανίας. Οι κάτοικοι των χωριών του Πωγωνίου έχουν κοινή (ελληνική) εθνική καταγωγή, κοινή (ορθόδοξη) θρησκεία, κοινή (ελληνική) γλώσσα, κοινή ιστορία, ήθη, έθιμα κλπ.
6 Εννοεί το δίδυμο β/Ηπειρωτικό χωριό Βλαχο-ϋψηλοτέρα. Ανήκει στην αναγνωρισμένη «Εθνική Ελληνική Μειονότητα».